top of page

FENNTARTHATÓSÁG

Utunk a fenntartható hajóutak felé négy fő pilléren alapul: Bolygó, Emberek, Hely és Beszerzés. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan törekszünk flottánk környezeti teljesítményének javítására; gondoskodunk minden alkalmazottunkról és elősegítjük a sokféleség és inkluzió érvényesülését; azon dolgozunk, hogy partmenti közösségekre gyakorolt hatásunk pozitív maradjon; és felelősségteljesen szerezzük be az általunk vásárolt termékeket és szolgáltatásokat.

Teljes mértékben elkötelezettek vagyunk amellett, hogy részt vegyünk a klímaváltozás kezelésében és az óceánok biodiverzitásának előmozdításában. Elszántan törekszünk arra, hogy 2050-re elérjük a nettó nulla kibocsátást tengeri műveleteinkből. Szorosan együttműködünk vezető technológiai cégekkel, hajógyárakkal és üzemanyagszállítókkal, hogy feszegethessük a lehetőségek határait. 2022-ben elindítottuk első LNG-vel működő hajónkat – ez egy jelentős mérföldkő ezen fontos úton.

El vagyunk kötelezve ahhoz, hogy az International Maritime Organization által meghatározott 40%-os szén-dioxid-intenzitás csökkentési célkitűzését a tengeri ipar számára jóval a 2030-as határidő előtt teljesítsük. Valójában sok fenntarthatósági intézkedés egyszerűen jó üzleti érzéken alapul, mivel ezek csökkentik költségeinket az ökológiai lábnyomunk mellett. Az energiatakarékosság egy nyilvánvaló példa erre, az LED világítással és hővisszanyerő rendszerekkel kettős hatást érünk el. Az algagátló festék csökkenti a súrlódást, és az alacsonyabb sebesség, valamint a trim optimalizáció kényelmesebbé teszi az utazást és csökkenti az üzemanyag-fogyasztást.

Folyamatosan fejlesztjük az energiahatékonysági programunk digitalizációját. 2022-ben befejeztük az Oceanly Performance telepítését flottánk összes hajóján. Ez a platform lehetővé teszi a pozíció, sebesség, időjárás, motor terhelés, átfolyásmérők, üzemanyag-fogyasztás, nyomatékmérők és az összes többi fedélzeti berendezés ezreinek folyamatos monitorozását, amelyek csatlakoztathatók egy központi adatgyűjtőhöz.

Kikötőket látogatva vendégek vagyunk, és igyekszünk minimalizálni hatásunkat a helyi közösségekre és környezetre, különösen a levegőbe jutó kibocsátások terén.

Levegőbe jutó kibocsátások csökkentése: A partfali áramellátáshoz való csatlakozással képesek vagyunk kikapcsolni hajóink motorjait és csatlakozni a helyi elektromos hálózathoz fedélzeti rendszereink működtetéséhez. Az elektromosság a hajóra egy speciálisan tervezett transzformátoron keresztül érkezik a dokknál, ez a folyamat megakadályozza a dízel generátorok által termelt kibocsátásokat, javítva a helyi levegő minőségét, valamint csökkentve a zaj- és rezgésszinteket – ez mind a környezetnek, mind a környező közösségeknek előnyös. Új terminálok építésébe és finanszírozásába való bevonásunkkor biztosítjuk, hogy a tervek figyelembe vegyék a partfali áramellátás követelményeit – jelenlegi példák erre a barcelonai és miami új terminálfejlesztések.

Ivóvíz előállítása: Hajóinkon lévő édesvíz-előállító üzemek naponta használják a fordított ozmózist és az elpárologtatást, hogy milliók liter tengeri vizet ivóvízzé alakítsanak. 2022 során a fedélzeten használt 4,8 millió m³ édesvíz több mint 88%-át állítottuk elő. Ezt nemcsak ivásra használjuk, hanem főzésre, takarításra, mosodára is – sőt, még sör főzésére is az MSC World Europa hajón.

Szennyvízkezelés: Miután felhasználtuk az édesvizet, biztosítjuk, hogy kezelve legyen, mielőtt azt az óceánba bocsátjuk. Flottánk összes hajóján vannak szennyvíztisztító rendszerek, amelyek teljes mértékben megfelelnek a világ óceánjainak bármely részén érvényes szennyvízkibocsátási szabályoknak. 2007 óta minden új MSC Cruises hajó Haladó Szennyvíztisztító Rendszerekkel (AWTS) van felszerelve.

Ballastvíz kezelése: A ballastvíz segít a súly és a súlypont egyensúlyának megőrzésében. A trim optimalizálásával jelentős hatást gyakorolhatunk a hajó energiaigényére. Szigorú kezelési rendszert alkalmazunk annak biztosítására, hogy a ballastvízben található baktériumok, mikrobák, kis gerinctelenek, lárvák és egyéb mikroorganizmusok ne kerüljenek egyik helyről a másikra, potenciálisan fenyegetve a helyi ökoszisztémákat.

Az óceánok egészségének megőrzése kulcsfontosságú a bolygó védelme szempontjából. Az óceánok nemcsak jelentős szén-dioxid-elnyelők, hanem gazdag vadvilágnak is otthont adnak. Az MSC Cruises továbbra is aktív szerepet vállal az Ocean Cay környékén található tengeri és partmenti élőhelyek védelmében. Gondoskodunk a ballastvíz használatunkról is, kezeljük azt annak biztosítására, hogy ne legyen káros környezeti hatása.

Tengeri védelem az Ocean Cay-n: A Bahamák körüli tengeri és partmenti élőhelyek ötöde Marine Protected Area-ként (MPA) van kijelölve, azaz olyan területek, amelyek valamilyen formában kezelés alatt állnak, mint például az Ocean Cay. Egy szigorú válogatási folyamatot követően az Ocean Cay-t a Mission Blue, egy az óceán védelmére elkötelezett koalíció 'Reménypontnak' nyilvánította, jelezve, hogy tudományosan azonosították, mint az óceán egészsége szempontjából kritikus területet. Reméljük, hogy az Ocean Cay egy nap Marine Protected Area (MPA) kijelölést kap.

bottom of page